Foto: Jos Rams. Grafheuvels Zuylensteinse bos.

Grafheuvels.

De Utrechtse Heuvelrug staat bekend om zijn vele grafheuvels. Die liggen hier omdat in dit gebied al heel lang mensen wonen. Al meer dan 30.000 jaar geleden waren er menselijke activiteiten op de heuvelrug. Als we een klein uitstapje maken naar de noordflank, Kwintelooyen, ook onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug, dan blijken daar zelfs sporen van menselijke activiteiten gevonden te zijn die dateren van zo’n 200.000 jaar geleden.
Tot ongeveer 5000 jaar geleden werden de doden vaak in een gemeenschappelijk graf begraven, zoals de hunebedden. Maar daarna werden grafheuvels opgeworpen, prehistorische heuvels waarin mensen werden begraven. Uit DNA onderzoek van menselijke resten is gebleken dat mogelijk steppenvolken uit het oosten, Oekraïne en Rusland, zich hebben gemengd met de lokale bevolking en zo de grafheuvelcultuur hebben geïntroduceerd. De heuvels werden over de menselijke resten heen geworpen, soms over één, meestal belangrijk persoon, soms over meerdere personen. Sommige heuvels liggen los in het landschap, anderen liggen in groepen bij elkaar, en langs oude paden. “Gewone” mensen werden in zogenaamde vlakgraven begraven, die zijn feitelijk onvindbaar.
Door booronderzoek te doen kan worden vastgesteld of het gaat om een grafheuvel of een stuifzandheuvel, of een heuvel natuurlijk is opgebouwd of dat het een oude door mensen opgeworpen heuvel is, oftewel een grafheuvel.

Bekijk ook deze digitale Graven in het Groen over grafheuvels deel 1 en deel 3.

Tekst: Paul Goudswaard

Tekening van dwarsdoorsnede van een grafheuvel.

afb. Canon van Nederland.

Maak jouw eigen website met JouwWeb